Metoda CES: captură-sterilizează-eliberează pisici fără stăpân

Față de campaniile de exterminare și încetează hrănirea pisicilor controlează creșterea populației feline pe străzi, singura procedură de viață animală eficientă și respectuoasă este metoda C.E.S, care a fost deja aplicată în diferite orașe, cu rezultate dovedite. Știți ce este?

Ce este C.E.S?

Procedura din Trap-castrare-returnare Implică prinderea tuturor sau a majorității pisicilor într-o colonie, sterilizarea lor și întoarcerea lor pe teritoriul lor. Pisicile întoarse, marcate cu o tăietură în ureche pentru a le identifica ca sterile, li se oferă hrană, adăpost și supraveghere de către cei care se ocupă în mod voluntar de aceste sarcini, îngrijitorii, care monitorizează și dacă ajunge o pisică nouă. Ori de câte ori este posibil, pisicile suficient de tinere pentru a socializa, precum și pisicile adulte prietenoase, sunt oferite pentru adopție.

Avantajele metodei C.E.S pentru controlul pisicilor fără stăpân

• Când pisicile stradale sunt sterilizate, numărul pisicilor și al copiilor lor scade, care curg de pe străzi spre adăposturile locale de animale. Atunci când există puține pisici fără stăpân, rata eutanasiei la pisicile domestice este redusă, deoarece lipsa pisoilor în stradă înseamnă mai puțin concurență pentru nou-născuții în casele de plasament.

• Comportamentul enervant frecvent asociat cu căldura este redus: meows, lupte și scandaluri de cuplare, precum și mirosul masculilor fertili, care își marchează teritoriul prin pulverizare. De asemenea, pisicile sterile tind să rătăcească mai puțin și, prin urmare, sunt mai puțin vizibile. Cu toate acestea, acestea continuă să ofere controlul natural al rozătoarelor, un avantaj deosebit de valoros în zonele urbane.

• Economii la cheltuielile agenției pentru controlul animalelor. În mod tradițional, costul cauzat de pisicile vagabunde include timpul necesar unui oficial pentru a prinde pisica, a-l hrăni și a-i oferi adăpost în perioada de așteptare, de obicei obligatorie, înainte ca animalul să poată fi lichidat, pe lângă costul eutanasiei. În schimb, singura cheltuială a C.E.S. Este sterilizarea și vaccinarea fiecărei pisici. Restul lucrului este realizat de voluntari, care își oferă timpul și efortul motivați pentru a salva viața pisicilor, care vor fi eliberați și îngrijiți.

8 pași pentru implementarea metodei C.E.S într-o colonie

1. Educați-vă

Înainte de a încerca să instituie sistemul într-o colonie, ar trebui să înveți cât mai mult despre metoda de eliberare-sterilizare-eliberare, care nu are doar grijă de pisici, ci și că acționează ca avocați. Este necesar să aflați pașii de bază pentru a gestiona o colonie sălbatică.

2. Dezvolta relații bune cu comunitatea

Teritoriile pisicilor fără stăpân sunt, de obicei, în locuri unde locuiesc sau lucrează oameni și care au adesea relații cu pisicile. Mulți se bucură de pisici, le hrănesc și le îngrijește, în timp ce alții le văd ca o pacoste și ar dori să scape de ele. Trebuie luate în considerare toate atitudinile pentru a asigura succesul C.E.S. Educați proprietarul despre caracteristicile și avantajele C.E.S. („Fără pisoi, fără zgomot, fără miros”) și obținerea ajutorului dvs. înainte de începerea capturii va ajuta la asigurarea securității pe termen lung a coloniei. Încercați să descoperiți câte pisici există, cum se hrănesc, unde stau, de când sunt acolo, dacă cineva a încercat să le facă ceva etc.

3. Stabiliți stații de alimentare și adăposturi

Înainte de captare și sterilizare, trebuie să începi să te ocupi de colonie:

Stabiliți un adăpost. În timpul iernii, pisicile au nevoie de un loc uscat și cald pentru a dormi.

Înființează o stație de alimentare. Setează vasele și un distribuitor automat de apă, dacă nu pot fi alimentate zilnic, se poate instala un distribuitor automat de alimente uscate. Stabiliți un program regulat de hrănire pentru antrenează pisici, care sunt animale de obiceiuri, să apară într-un anumit punct într-un anumit loc, le va permite să fie prinși în mod eficient atunci când vin să mănânce fără să fie nevoiți să le caute. Așadar, puteți număra și numărul pisicilor din colonie pentru a organiza sterilizarea și pentru a gestiona suficiente cuști pentru a le prinde.

Încercați să puneți stația de hrănire și adăposturile în puncte care nu sunt vizibile trecătorilor, dar unde locatarii de pisici au acces facil. Și oriunde te-ai afla, păstrează-l curat!

4. Asigurați-vă un spațiu pentru custodie

Prinderea unei colonii complete, dacă este mare, poate dura două zile sau mai mult. În perioada de captare și în următoarele 48 de ore după operație, va fi nevoie de un spațiu pentru a păzi pisicile capturate, acesta trebuie să fie protejat și au securitate Împotriva străinilor. De asemenea, acestea trebuie să fie suficient de mari pentru a aduna cât mai multe capcane, cât sunt pisici, capcanele servesc ca cuști și pisicile nu le lasă până când sunt eliberate, cu excepția intervenției chirurgicale. Aceste spații ar putea fi garaje, subsoluri, depozite, încăperi suplimentare și chiar o curte în timpul verii, dacă poate fi instalat un cort care să ofere adăpost împotriva ploii.

5. Aranjamente pentru sterilizare

Acum puteți seta o dată specifică pentru sterilizarea pisicilor. În mod ideal, ar trebui să utilizați un medic veterinar sau o clinică cu experiență în pisici de stradă și care lucrează rapid. Tăierea în ureche, dreaptă, de aproximativ ceva mai mult de jumătate de centimetru în vârful urechii stângi, permite identificarea rapidă a faptului că o pisică vagabondă a fost sterilizată.

6. Capturarea pisicilor fără stăpân

Pentru capturare sunt utilizate în mod normal capcane cu uși din spate, acestea necesită pisica să ajungă la farfuria unde se află momeala, farfuria dă foc capcanei și ușa se închide în spatele ei. Dacă pisica devine nervoasă, acoperirea capcanei cu o cârpă îl va calma. Ori de câte ori este posibil, este mai bine să prindeți întreaga colonie deodată. Întotdeauna vor exista câteva pisici foarte timide pentru a intra în capcane și este posibil să aibă nevoie de câteva zile cu mâncarea reținută pentru a decide să intre. Captarea totală necesită mai multă muncă pentru o perioadă scurtă de timp, dar este mai puțin laborioasă pe termen lung.

7. Îngrijirea pisicilor în capcane

Capcanele funcționează ca niște cuști. Deși pare crud să păstrezi o pisică într-o capcană timp de câteva zile, pisicile rătăcite în captivitate preferă spațiile strâmte și întunecate celor mari și deschise, deoarece le oferă un sentiment de securitate. Este recomandabil să acoperiți capcanele cu o cârpă fină de bumbac, astfel încât pisicile să rămână calme, deși capetele pot fi expuse pentru ventilație. În interiorul capcanelor, pisicile rătăcite se simt confortabil, atâta timp cât sunt curățate regulat, ziarul de bază este schimbat de două ori pe zi, apa și mâncarea sunt furnizate zilnic. Cu o noapte înainte de operație, pisica trebuie să aibă stomacul gol, astfel încât mâncarea și apa să fie eliminate pentru a preveni vărsăturile și sufocarea în timpul procedurii.

8. Supravegherea după eliberare

Dacă nu există complicații după operație, pisicile trebuie eliberate după 48 de ore în același loc în care au fost prinse. Dacă nu vor fi întoarse în locul în care au fost capturate, pisicile vor fi pierdute. Odată ce pisicile sunt sterilizate și eliberate, supravegherea pe termen lung a coloniei este vitală. Dacă colonia nu este monitorizată pentru a ști dacă există noi sosiri, o pereche de pisici abandonate va începe din nou, mai devreme decât mai târziu, ciclul reproducător. Pentru a preveni această situație, noii veniți ar trebui să fie prinși și sterilizați, apoi oferiți adoptarea, dacă este posibil, sau altceva returnat.

Grija pentru pisici este o responsabilitate continuă și esențială a succesului pentru sănătatea pe termen lung a coloniei.

sursă: Asociația Națională Prietenii Animalelor (ANAA)

Lasă Un Comentariu