Cu mâinile în aluat: lacón cu grelos

Continuăm cu tributul nostru deosebit Cu mâinile în aluat, programul în care Elena Santonja a amestecat orele de gătit cu famoseo. Pentru a-și aminti de ea după doi ani de la moartea sa, am pregătit rețetele menționate în melodia indelebilă de Vainica Doble și Joaquín Sabina. În corul respectiv, după cartofii cu orez, bonitoarea cu roșii, cochifrito, tocană, firimituri cu ciocolată, scoici în vină și mortar.

Lacón con grelos este unul dintre numeroasele feluri de mâncare galiciene în care un produs magnific este totul: un picior suculent de carne de porc, sărat și vindecat așa cum este Mandaa, cu acea legumă atât de populară în bucătăria galeguană, gerul sau navetul încolțesc. Așa cum ne spune Deborah García Bello în acest articol delicios, primele frunze care se nasc din planta de napi, după ce au plantat-o ​​vara, sunt nabizele, nu verzele din navetă. De asemenea, sunt comestibile, dar trebuie să aștepți iarna pentru nașterea copilului, care trebuie să fie recoltat înainte de a înflori, deoarece este inedibil atunci când tulpinile lemnoase devin prea mari.

Cei mai faimoși galizieni din blogosferă, Alfonso Rechupete și Pam Unodedos, pregătesc lacónul cu grelos doar cu lacón, verdeață proaspătă de navet, cârnați galbeni și patacele bune, deși există și cei care pun și năut. Ca orice fel de mâncare populară bună, există tot atâtea variante avoas. Și nu te urca pe viță de vie dacă asta este machismo: machismo este că nu știu mulți Avós gateste zilnic pentru familia ta ...

Într-o altă ordine, lacónul galician, dragi, nu este nimic: se bucură de statutul de indicație geografică protejată, iar pe site-ul DO se afirmă că laconul este deja menționat în Constituțiile Sinodului de la Orense din 1619 ... Acolo acest lucru este anythin. Laconul cu grelos se prepară cu nimic mai mult, cu atât mai puțin, decât prin gătirea acestei bucăți de porc magnifice până când este fragedă, pentru a folosi apoi bulionul obținut în gătirea celorlalte ingrediente, opărirea, cârnații și cartofii.

În ciuda desalinizării, în bulion se lasă suficientă sare pentru cealaltă gătire, ca să nu mai vorbim de aroma suculentă pe care o dă. Unii preferă să gătească cârnații în afară de boabele și cartofii, astfel încât să nu-și răspândească toată aroma și grăsimea, poate mai excesivă, în restul vasului. După cum doriți.

dificultate

Găsiți doar una bo produs, perfect este un lacon gallean de IGP, dar nu se găsește cu ușurință în toate domeniile. În al meu (un oraș din provincia Madrid), vă spun că nu.

ingrediente

Pentru 4 persoane

 • 1 lacon de 2 kg, mai mult sau mai puțin
 • 2 buchețe de verdeață proaspătă de navet
 • Apa pentru acoperirea lacului
 • 4 cârnați galbeni
 • 4 cartofi mari
 • Niște ulei de măsline extravirgin

preparare

 1. Cu o zi înainte să pregătiți vasul, puneți lacónul pentru a-l desala într-un vas cu apă rece. Spălați nautul bine în apă rece în grămadă, îndepărtând solul și frunzele galbene și frecându-le unul cu celălalt. Scurgeți și rezervați.

 2. Adu apă la fierbere și scaldă napul timp de cinci minute. Îndepărtați și răciți în apă rece pentru a tăia gătitul. Scaldarea curăță leguma, evită mirosurile nedorite, stabilizează culoarea verde și scade timpul de gătire a doua zi (după cum spune Deborah în articolul său).

 3. A doua zi, începe prin a găti carnea de porc. Puneți-o într-o tigaie cu apă rece; se aduce la fierbere și se gătește aproximativ două ore, până când este foarte fraged (acest pas poate fi ușurat prin gătirea laconului într-un aragaz cu presiune). Când carnea de porc este gătită, scoateți-o din tigaie și lăsați-o deoparte să se încălzească.

 4. Adăugați pe bulionul de lacón cartofii decojiți și tăiați în coji -chascadas- și chorizo; gătește ambele lucruri alte 20-30 de minute (sau lasă deoparte niște bulion și gătește cârnații separat, astfel încât să nu-și redea aroma restului ingredientelor: așa cum preferă fiecare).

 5. Cu aproximativ 10 minute înainte de a termina de gătit cartofii și cârnații, adăugați căpșunele. Când este gata, încercați sare; dacă bulionul a păstrat suficient lac, nu va fi necesar să adăugați nimic (nu aruncați vasul de gătit rămas: merită greutatea sa în aur).

 6. Se taie laconul fierbinte și se servește cu cârnații tocați, cartofii scursi și boabele la fel de scurse. Bo proveito.

Lasă Un Comentariu