„Terminatorii” bucătăriei din restaurante

Ceasul rulează în grabă, din ce în ce mai accelerat, din ce în ce mai solicitant. Inerția sălbatică a secolului XXI nu iartă. Fără să ne remarcăm, Capitalist Matrix ne-a transformat în roboți programați pentru a consuma în vrac și în orice moment și, de asemenea, uităm rapid tot. În această cultură a accelerării și a efemerității, nuanțele contează puțin. Drumul? Doar interesat să ajungă la destinație. Ya. Cât mai curând

O facem cu seria, de exemplu. Deținute de o bulimie febrilă, le consumăm în vrac, fără să le gustăm, amorțindu-ne spiritul critic și acceptând produse secundare de utilizare și aruncare, care rămân doar în memoria noastră timpul necesar pentru a devora 13 episoade ale unei ședințe, precum piranha foamete.

Lumea gastronomiei nu este străină de această dictatură a vitezei. Trebuie să vinzi mult și să o faci în grabă. Și tehnologia a răspuns la această urgență cu aparate futuriste care uimesc pe unii, pentru marginea și performanța lor futuristă și îi preocupă pe alții, pentru tendința lor de a standardiza și de a evita intervenția umană.

Cuptorul miraculos

Intrarea unor dispozitive prodigioase în bucătăriile restaurantelor nu este deloc rea. Tehnologia și gătitul pot fi o căsătorie fericită, atât timp cât mamotreții nu înlocuiesc bucătarii: ideea este că aceștia le facilitează munca și îi ajută să crească, nu să îi elimine din ecuație. În acest sens, cuptorul de gătit accelerat a devenit una dintre cele mai temute ustensile pentru romanticii gastronomici și cel mai lăudat de cei mai pragmatici.

Acest gadget de nouă generație este o minunăție tehnologică. Datorită unei combinații de tehnologii de căldură foarte avansate, ajunge la timpi de gătit de 15 sau 20 de ori mai mari decât cei ai unui cuptor convențional, cu o gestionare mult mai eficientă a energiei, fără extragerea fumului și ocupând un spațiu mult mai mic. Cele mai complete modele nu se leagă numai de pizza și Panini, dar vă permit să obțineți mâncăruri decente într-un ritm de fast-food și în spații mici, fără aragaz: o friptură cu legume, o friptură sau o breamă cu cartofi, gata să zboare la masă în mai puțin de două minute. Potagia magică

În plus, cuptorul de gătit accelerat nu are nevoie de colaborarea unor bucătari cu experiență pentru a factura mâncărurile: este suficient să introduceți în cuptor un recipient cu ingredientele brute ale fiecărei rețete și să atingeți câteva butoane. Cu un program potrivit pentru fiecare fel de mâncare, această invenție miraculoasă are grijă să o gătească și face acest lucru într-o fracțiune din timpul petrecut de un humanoid.

Terenul natural al cuptorului de gătit accelerat sunt bucătăriile industriale, lanțurile de restaurante și francizele, deși este tot mai prezent în restaurarea particulară. Este foarte posibil ca farfuria pe care ai comandat-o în ziua următoare într-o franciză să fi gătit în câteva secunde și să fi lăsat unul dintre aceste cuptoare. Cuptoarele care fac posibil ca mâncărurile din lanțul restaurantelor să fie exact la fel peste tot, ies cu viteză maximă și rămân la un nivel de calitate mai ridicat decât mâncarea rapidă.

Cu toate acestea, ce se întâmplă cu ceea ce nu cuantifică ochiul? Atingerea umană, influența focului, personalitatea bucătarului ... toate imponderabilele care fac din gastronomie o artă aproape mistică se dezintegrează într-o lume de cifre, timpuri exacte și gătit standard la milimetru. Este cultura din mâncare rapidă, ce nu din mâncare rapidă, și este un simptom că vertijul secolului XXI, ne place mai mult sau mai puțin, a ajuns și în bucătării.

Planeta Merrychef

Merg la brandul de top din zona cuptoarelor de gătit accelerat, Merrychef. Departamentul de presă mă asistă cu multă amabilitate și mă pune în legătură cu Adrián Navarro, directorul brandului în Europa. „Nu văd aceste cuptoare ca o amenințare, factorul uman nu este eliminat complet, astfel încât un cuptor ca acesta să funcționeze, este nevoie de cineva care gândește. Ceea ce este cert este că vă permite să aveți mai puțini bucătari, mai puțin personal ”, spune Navarro.

Și se pare că tendința este de neoprit. „În 2007 am vândut 7 unități, iar anul acesta am ajuns la 500. Spania are o piață tradițională, da, dar de fiecare dată există o concentrare mai mare de lanțuri, iar sectorul o cere. Și este foarte dificil să găsești oameni pregătiți. Restaurantele care pot avea bucătari pregătiți, cu siguranță, nu vor folosi tehnologia noastră, dar spațiile care nu pot găsi un bucătar bun sau care depind de munca a treia, da. Văd un viitor cu o piață spartă, pe de o parte restaurantele mai tradiționale, iar pe de altă parte restaurantele cu lanțuri, francizele etc. care folosesc această tehnologie ", spune Navarro.

De asemenea, directorul Merrychef, un brand care lucrează cu lanțuri precum Knee sau Viena, recunoaște că cuptorul ultrarapid este folosit mai mult decât credem în restaurantele unor mari bucătari, mai ales ca instrument de experimentare. Și indică o schimbare de mentalitate. „Toate bucătăriile au blocaje, articole care sunt sufocate și de acolo vine Merrychef. Trebuie să schimbați cipul cu aceste dispozitive noi, deoarece acestea nu sunt cuptoare de producție, sunt cuptoare de service. Trebuie doar să pregătiți „mise en place”, să puneți vasele la cuptor și uitați: este foarte simplu. În plus, lanțurile sunt capabile să standardizeze aroma tuturor vaselor printr-o operație repetabilă ”, asigură Navarro pentru neliniștea detractoarelor acestei tehnologii.

Bucătarul și mașina

Ne putem gândi la un viitor în care modelul de franciză, cu aparate futuriste și bucătari transformați în actori secundari, invadează restaurarea particulară? Desi Dumnezeu ma costa si ajuta, gasesc un bucatar de top care a folosit acest tip de cuptor. Vreau să vă cunosc sentimentele.

Adelf Morales, bucătar și proprietar al renumitului restaurant Topik din Barcelona, ​​a dansat cu viitorul. „Îmi place să încerc totul în bucătărie. Totul este cultură gastronomică. Cu toate acestea, la mine, cuptorul de gătit accelerat nu mi-a adus nimic. Este un dispozitiv conceput pentru spații care nu au suficient spațiu sau pentru restaurante din gama a cincea. Nici nu trebuie să fii un talentat în bucătărie pentru a le folosi: pui mâncarea, programul face totul și uiți. Pentru mine, ca foc nu există nimic, nici măcar nu plac placile ceramice. Dar fiecare bucătar este o lume și poate există bucătari care știu să profite de acest dispozitiv. Cred sincer că bucătăria nu se va schimba ”, spune Morales.

Pentru bucătar nu există riscul ca restaurarea să fie standardizată în ritmul acestor minuni tehnologice. „Nu văd acest tip de cuptor ca o amenințare, ca ceva care poate invada restaurantele private. Am crezut întotdeauna că bucătăria necesită timpul său, necesită dragoste, iar aceste tipuri de aparate sunt concepute pentru un tip de restaurare foarte specific, unde prevalează viteza și cantitatea. Și în acest domeniu sunt cu adevărat foarte utile. Este un tip de bucătărie care își are publicul și trebuie respectat ”, spune Morales.

Factorul uman

Cu siguranță, cuptorul de gătit accelerat nu este la fel de înverșunat pe cât îl pictează. Poate că amăgirile în care credem în continuare în alimentele preparate de ființe umane sunt prea alarmante, însă controversa generată de acest aparat ar trebui să ne ajute să reflectăm asupra relației dintre tehnologie și gastronomie.

Pentru că acest cuptor care gătește cu viteză maximă, la ordinele unui program prestabilit, evocă imagini distopice pe care cinematografia, literatura și benzile desenate ni le-a oferit din abundență: un om al viitorului care pune un pachet de ingrediente în interiorul unui robot de bucătărie care scuipă miraculos un fel de mâncare gătit Un fel de mâncare care se repetă pentru toată lumea; aceeași aromă, aceeași aromă, aceeași culoare ...

S-ar putea să pară linii ale unei povești ieftine de ficțiune științifică, dar în luna mai a acestui an, fără a merge mai departe, patru studenți MIT au deschis un restaurant cu o bucătărie robotizată în Boston, care servește cele mai sănătoase schițe în doar trei minute. Intangibilele care fac din bucătărie o artă de neoprit și infinită se uzează pe măsură ce viteza timpului crește.

Atunci când, în acest context, tehnologia devine vedeta bucătăriei și a bucătarului într-un simplu plus, a pune strigătul pe cer pentru un cuptor care nu are nevoie de un bucătar sau un robot care pregătește woks poate fi mai necesar (și mai puțin romantic) ) decât pare. Viitorul este acum.

Video: Uită trecutul, fă cunoștință cu viitorul. (Februarie 2020).

Lasă Un Comentariu