Noua bucătărie stradală

camioane alimentare Toate sunt furioase. Aceste „camioane alimentare”, a căror traducere mai puțin literală în spaniolă ar putea fi „standuri de bucătărie stradală”, înflorește în Statele Unite și Europa cu propuneri imaginative care, din punct de vedere gastronomic, depășesc puțin dincolo de hot dog. Și în Spania? Se pare că tendința nu a început doar din cauza unor reglementări foarte restrictive cu comerțul itinerant: de pe vremea lui Maricastaña în care am văzut cârnațiul parcat în fața Coliseului Albia din Bilbao, nu am auzit de exemple semnificative în țara noastră din afara târguri, petreceri populare sau corăbii.

Cu toate acestea, ceva începe să se miște în lume foodtruckero Hispanici. În Galicia, doi agitatori locali - Nacho Rodríguez, de la restaurantul Gastro_manía Casa de Xantares și Lucas Requejo, de la inițiativa de consum conștient Prato DO, s-au angajat într-un proiect interesant „bucătărie mobilă” numit A_Tixola. Această mașină / camion / invenție cu roți în care mâncarea este gătită și servită a fost parcată pe estuarul Aurousa, în special pe plaja Cabío de A Pobra do Caramiñal (A Coruña).

În plus față de produsele clasice ale mării galice, cum ar fi bărbieritul sau barnacles, punctul forte al A_Tixola este peștele. Nu și peștișorul, pescărușul sau tonul obișnuit și supraexploatat, ci și altele mai puțin comerciale, cum ar fi mujel, pește arbalete sau tapadeira. „Este clar că este mai ușor să vinzi o aură decât un macrou”, explică Nacho Rodríguez. "Dar credem că oferindu-le un punct de gătit adecvat, aceștia au aceeași categorie și un preț mult mai mic. Vom lucra și anemone sau ierburi din coastă. Încercăm să facem fiecare zi diferită și vedem care este declarația noastră de intenții: promovarea consum conștient, creativitate, respect pentru tradiție și nutriție ".

Un Tixola are două Fiestras (ferestre), un „a la ría” în care mâncarea de luat la dispoziție este servită ca fructe de mare „o mână” sau „tortilla (una pe zi) și alta„ spre mare ”în care oferă un„ meniu curajos ” „cu pește la grătar și un blat de masă interesant pe bază de Sí_cilla („ lapte, cacao, alune și zahăr real ”), brânză de căsuță cu miere și cafea fiartă. Seara, până la ora 0.30, va fi momentul combinatului, „exprimă creativitatea și imaginează-ți viitorul”.Integrare marină / A_TIXOLA

Deși recunosc că au vorbit camioane alimentare În timp ce își planifică proiectul, cei responsabili de A_Tixola negă să fi observat modele străine. „Mai mult, am învățat de la ei căutând ceva similar în Spania cu ideea noastră”, spune Rodríguez. "Este clar că, cu cât cunoașteți mai multe alte modele, cu atât puteți merge mai departe în cont propriu. Dar nu realizăm abordarea din concept produse alimentare-camion. Pentru noi aceasta este A_Cociña_Responsable_Itinerante. Spunem „La” și nu „Una” pentru că o considerăm unică. Responsabil cu mediul, pentru că vom propune obiceiuri în care mediul este îngrijit și încurajat, și cu sine, pentru că aplicăm cunoștințe nutriționale pentru a putea oferi un meniu cât mai sănătos. Și itinerant pentru că acest mesaj este necesar pentru a-l răspândi cât mai mult ".

Când îi întreb pe cei responsabili de această bucătărie itinerantă dacă au fost nevoiți să se lupte mult pentru autorizațiile necesare pentru a pune A_Tixola pe drum, nu par foarte dispuși să plângă ca jale în fața unor dificultăți. "Experiența noastră în această privință este clară: atunci când nevoia prevalează, trebuie să vă bazați foarte mult pe ideea dvs. despre voi înșivă și să persistați până când veți găsi soluția. În egală măsură, cheia este să nu încercați să copiați un model care este reprodus în alte țări cu alte reglementări, ci să căutăm soluții în ceea ce aveți în țara dvs. Trebuie să facem țară și astăzi mai mult decât oricând. Și pentru asta, începeți să pariați pe a noastră. "Animale de plajă. / A_TIXOLA

Relația A_Tixola cu marea nu se limitează doar la stocarea delicateselor sale: încurajează, de asemenea, curățarea și reciclarea plajei și conduce abordarea copiilor către lumea marină. Dar ce se va întâmpla odată ce sezonul se va încheia la sfârșitul lunii septembrie? „Nu vrem doar să contribuim cu ceva la scena de pe plajă”, explică Nacho Rodríguez. "Am început la plaja Cabío pentru o temă sezonieră, dar intenția noastră este să putem servi ca o alternativă responsabilă în orice loc unde ne primesc."

Acest scop va fi specificat în două linii de acțiune: una dintre experiențele personalizate numite te Ás_Agachadas - "Acea cină romantică în Dunele din Corrubedo sau acea petrecere a burlacilor într-una dintre frumoasele carballeiras ale Ourense" - din 15 octombrie și deja în primăvara anului viitor, un alt botezat ca De_Caminho, cu care A_Tixola se va apropia de „oriunde în Galiția unde există o modalitate de a-și demonstra suveranitatea alimentară indiscutabilă”. Să sperăm că exemplul și alte inițiative similare de bună gătit mobil vor începe să circule în Spania.

Video: Românul care și-a făcut super business cu o rulotă. Nu aveau nimic, dar acum fac avere din paste (Februarie 2020).

Lasă Un Comentariu